Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2012 10:12 - Пари, икономика и фиананси! От любител за любители - Част I.
Автор: patilan Категория: Други   
Прочетен: 1399 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.05.2013 11:34


В няколко статии ще се опитам да систематизирам любителските си интереси към икономиката, и в малка степен финанси. Подчертавам любителски, защото тези познания съм натрупал по собтствена инициатива, от научна литаратура, списания и статий, нo не се занимавам с икономика. Въпреки че съм изучавал икономически и фианнсови дисциплини в университета , те по-скоро ме объркваха.

Тези знания съм трупал единствено от любопитство. Нямам за цел да ви убеждавам или продавам каквото и да е било. Искам едиснтвено да ви покажа една различна картина за това какво и защо се случва в една икономика и в света днес. Това ще бъде една обикновена и донякъде банална картина, но имено защото е такава, никой не и обръща внимание. Това невнимание обаче е причина за огромна част проблемите на хората по света. Както казваме, истината е в малките неща.

За да разберете лекциите, е нужно да се абстрахирате от това което знаете за парите и икономиката. От една страна, знанията ни са подвеждащи, а от друга страна неразбрани, а често най-очевдините истини са грешни и абсурдни. Това е така защото не виждаме цялата картина. Дори и така наречените експерти, обясняват икономическите събития post factum. Малцина разбират как работи икономиката и дават правилни прогнози, но обикновено остават в сянка защото не са удобни. Ако продължавате да се концентрирате само в една част от картината, няма да може да видите останала част. Нужно е да изчистите съзнанието си да отсъпите крачка назад, и да подходите като ... дете. Това е единственият начин да разберете това което искам да ви покажа. Това се случи и с мен самият. От години се интересувам от икономика, пари и фиананси, но едва преди няколко месеца разбрах как работи икономиката и ролята на парите. Не че е сложно, просто го направих по трудният начин- трябваше да изуча много от частите на пъзела пооотделно. И така докато видя цялата картина. След това дори за липсващите части на пъзела, леко се виждаше тяхното място.

Какво е икономика ?

Накратко, това е наука изучаваща производството, разпределението, търговията и потреблението на стоки и услуги. Кракто, точно, ясно ... и сухо.

За да не бъде толкова сухо, ще онегледя и ще изпозлвам идеализиран и умален пример на една икономика.

Представете си един остров на който имаме един фермер, един рибар, един стройтел и един производител на дрехи (плетач). Рибарят, поради естеството на работата си, притежава уникална мида, която не съществува на острова и околното море. Поради униклаността на тази мида, той може да я заменя, а останалите островитяни са склонни да я приемат.

И така, рибарят заменя мидата за хляб и зеленчуци от фермера, фермерът заменя мидата за дрехи от плетача, плетача заменя мидата и помощ от строителя за новата си колиба, а строителят заменя мидата за риба от рибаря. И така всички имат това от което се нуждаят и искат – да имат дрехи, храна и подслон.

С други думи, мидата играе роля на пари. Това не е никак странно, в миналото за пари са ползвани миди, статуетки, сол, злато, сребро и какво ли още не.... дори фекалии на рядка маймуна Гуано, днес произвеждаща най-скъпото кафе в света.

За да се разбере по-добре горното определение обаче, ще трябва да посветя повече време на парите. Ще разясня ролята им, и ще отговоря на повечето актуални въпроси на деня:

Толкова ли сме глупави днес, че да ползваме книжни пари, вместо злато и не разбират ли хората, че златото е ценно, докато книжните пари нямат стойност?

Огромен брой икономисти са единодушни, че връщането на златният стандарт би решило деншните ни проблеми – инфлация, обедняване и др. Дали найстина е така ?

 

Всичко това в Част II , където ще ви разкрия тайната на парите.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patilan
Категория: Други
Прочетен: 97633
Постинги: 18
Коментари: 53
Гласове: 477
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930