Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2012 18:40 - Тайната на Парите - Част II
Автор: patilan Категория: Други   
Прочетен: 1472 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.05.2013 11:39


Ако не сте прочели Част I, ви препоръчвам да го напрявите тук.

За да не ви подвеждам, още сега ще ви кажа, че няма да ви разкрия тайна която ще ви направи богати. Тайната от една страна е малка и прозаична, и всяко дете може да я разбере. Всъщност децата най-добре могат да я разберът. Това е така защото целта на животът им все още не е преследването на пари. Огромна част от проблемите на света са породени от преследването на пари, и това ще се види съвсем леко до края на лекцията.

От друга страна, дори не е тайна. Дори напротив, във всяка по-читаво определение за пари, ‘прозира’ тази тайна.

Накрая на тази импровизирана лекция, ще разберете, че парите нямат истинска стойност. И златото и книжните пари и фекалиите имат приблизително еднаква стойност – нула.

В определението за икономика не споменах пари. Това не е защото е кратко и съм пропуснал нещо. Дори и в дебелите книги по икономика, ще има малка част отделена за парите. Не е и защото финансите е науката занимваща се с пари, а не икономика. Причината е защото на макро ниво, парите има важна и улесняваща роля, но не и първостепенна.

Ключът към разбирането на богатството и парите, е да спрете да мислите за пари. Ключът за разбирането на парите, е в разбирането на това как работи икономиката, а все още не сте разбрали как работи икономиката, защото не съм наблегнал най-важното.

Това което може би някои от вас забелязаха в определението за икономика от Част I, е че  има само ЕДНА мида! Това не е волна или неволна грешка от моя страна. Нито примерът е твърде опростен или наивен. Това е точният  начин по който функционира една икономика.

Какво означава това в реалната икономика? Много просто – в икономиката има много малко пари. Във всяка икономика има много малко пари. Ако си мислите, че в българската икономика има малко пари и за това сме бедни, а в богатите държави има много пари, то ще ви разочаровам.

В българската икономика има приблизително същото количество пари както и в една богата индустриализирана държава. Изключвам ресурсните държави, тъй като по обясними причини не можем да бъдем като тях.

Естествено е да искате доказателство, а такива има колкото искате:

В България към края на Юни има 8523.5 млн. лв. пари в обръщение (money stock or money in circulation), или по около 1132 лв. на човек от населението.

Великобритания към края на Ноември има около 57962 милиона лири (pound sterling) в обръщение, кото прави по около 891 лири на човек от населението.

САЩ са малко по особенни поради фактът че доларът е световна валута. Ще взема данни от 2004, тъй като с кризата от 2007 паричната база се е увеличила значително. Причините са прости, и ще ги обясня на по-късен етап.

Към 2004г., в САЩ има около 667 млрд. долара в обръщение, 370 млрд.  от тях са в чужбина,  което означава че е имало по около 990 долара на човек от населението. 

Бразилия  има 204756.96 милиона Бразилски реала в обръщение, което прави по около 1055 реала на човек от населението (1лв = 1.4 реала)

И така, има много малко пари както в развитите и богатите страни, така и в развиващите се и бедни.Вече е очевидно, че парите не са това което хората мислят за тях !

Това е и тайната на парите – парите няма нищо общо с богатството на една страна!

Какво тогава обяснява богатсвтото на Запада, и кое поражда илюзията, че там има пари?
От къде е тази илюзия
, че повече пари е равносилно на повече богатство ?
Как наистина работят парите? И въобще, как една страaна забогатява?

Ще разберете в Част III.

Както ви казах, тайната не е това което очаквахте. Тръгнахме от един малък и прозаичен факт и стигнахме до толкова значителни (доказани) заключения. Ще ви кажа, че все още не сте видели нищо! Ефектите на тази тайна, на национално (макро) ниво са огромни. Толкова голями, че всяка нация, която е решена да се развие и да увеличи благосъстоянието на народа си, трябва да застане на кръстопът, и веднъж завинаги да реши  - Богатство или пари?



Тагове:   пари,   икономика,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patilan
Категория: Други
Прочетен: 97270
Постинги: 18
Коментари: 53
Гласове: 477
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930