Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2013 16:52 - ДАНЪЦИ – Част V
Автор: patilan Категория: Други   
Прочетен: 1452 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.08.2014 14:46


 Това което ще прочетете по-долу ще бъде шокиращо. За съжаление нашето общество не е узряло за идеята, че за да иска нещо от държавата, трябва да си плати. Хората си въобразяват, че са бедни и не трябва да се плащат данъци, а държавата трябва по магически начин да задоволи потребностите на хората. Хората казват че не могат да плащат данъци защото нямат пари, а ако държавата осигури високи доходи, то тогава ще могат да плащат данъци. Този логика е не само повърхностна, но дори смешна. Ако държавата имаше пари, то защо тогава би таксувала хората? Лошата новина, е че данъците са част от решението. А българското правителство не е много по-различно от това в другите държави. Както ние на индивидуално ниво работим за този който плаща най-добре, така и държавата работи за този който плаща най-добре – на Запад, това са хората. В Б-я обаче, хората не си плащат -  не случайно и не получават.....

Как работят данъците:
1.                  
Може би най-неосъзнатият данък е инфлацията. Макар официално да не се нарича данък, то това е точно така – невидим данък. За обикновеният човек, инфлацията е кошмар. За политците е решение на проблема с празната държавна хазна. За централната банка, инфлацията е първостепенна грижа. Повечето хора, и дори икономисти са на мнение, че инфлацията е едно от болестите на съвремената икономика. За тях има една поговорка известна сред химиците – „Няма отровни вещества, има само отровни количества”.  

Същото е положението и с инфлацията - високата инфлация е токсична, но умерената инфлация е полезна за да демотивира спестяването. Инфлацията е данък и наказва имено хората и корпорацийте с пари. Целта е задържането на пари да стане икономически неизгодно, целта е всички икономически агенти  да харчат. Инфлация също така е цел на САЩ от поне средата на 60те. Аз лично мисля, че се справят много добре.

2.                   Имотните данъци имат за цел

-                      да не се задържат излишно имоти извън пазара. Когато един човек не може да поддържа един имот, то най-доброто нещо за икономиката е този имот да бъде продаден на някоя който може да го поддържа. По този начин и имотът ще бъде поддържан, и пазарът на имоти ще се развива. Отделно, този човек ще се премести в по-малък имот, който ще може да поддържа.

-                      Не само това, но високите данъци поддържат цените ниски и възпрепятстват балонизирането на цените на имотите. Не случайно в пикът на балона на имоти, панелка в Младост 1 се търгуваше на цената на апартамент във Виена. На много хора това им се струваше нормално, защото си въобразиха че вече сме европейци, и че промяна ще се случи за 2-3 години. Малко са хората които видяха балона, и малко са хората които виждаха, че за да станем европейска държава, ще трябва много повече време и работа. А който е бил във Виена, знае че не можем да се сравняваме с Виена по какъвто и да е показател.

-                      Високите данъци отиват за поддържане на градската среда – пътища, паркове, алеи и т.н.

Средата, в частност градкста оказват огромно въдействие върху хората. При експеримент в Холандия, студенти се разделят две групи – едните в мръсна, разхвърляна и хаотична среда. Другата група в чиста и подредена. Оказало се че първата група много скоро започнала да цапа и рахвърля. Колкото и странно да е, хорат се държат в зависимост от средата, а за да подобрим поведението на хората, е нужно чисто и просто да ги поставим или да изградим по-добра среда.

 Втори опит от началото на 90те, Ню Йорк. Градът е обсебен от невероятна престъпност и хаос. Никакви инвестиции в полицията не помагало. Тогава градската управа започва борба с .... градксата среда. Инвестициите се насочили към уредеността на града и чистотата. И въпреки че нямало резултати в първите 1-2 години, властите упорито продължавали борбата с графити, мърсотия и безпорядъка. Това намалило дори дребната престъпност.

Не само че с данъците един град се превръща в едно приятно място за живеене, но и хората с пари търсят имено това. Създаване на качествена градска среда е единственият начин да се привлекът дългосрочни инвестиции (а не спекулативни), за устойчиво развитие на града и ръст на пазара на имоти. Всичко останало са блянове.

3.                   Данък пустееща земя. Този данък чисто и просто наказва чакащите и поощрява активните и предприемчивите хора. Мисля че няма нужда от коментар. А ако събраните средства от тези данъци са предоставят на хората обработващи земя - няма да остане необработено кътче в Б-я.

4.                   Данък наследство би обезсърчил родители да трупат богатство за децата си, а би ги стимулирал да харчат. Данък наследство в САЩ например е от порядъка на 51%. Колкото и безумен да се струва този подход, на макро ниво има огромно значение.

5.                   Акцизи върху цигари и алкохол помагат за намаляването на консумацията им.

Това са само малък пример за данъци и последствията от една умела и целенасочена данъчна политика. Данъците и акцизи са доказан и ефективен начин за моделиране на потребителски навици и поведение.

Данъчната политика е може би непознат феномен у нас, където законите се гласуват както му е удобно на бюрократа, а не както налага икономическата логика. Едва ли у нас ще видим адекватна данъчна политика - не само заради политците, но и заради обикновените хора за които неплащането на данъци е образно казано национален спорт. Данъкът върху лихвите беше плах повей на адекватна политика в тази насока, а реакцията на хората показа колко трудно е всъщност да поддържаш качествена политика. 

Ще завърша с цитат от неизвестен източник.
„Всички искаме промяна, но никой не иска да се промени.“
Промяната започва от нас и само нас.

 



Тагове:   финанси,   икономика,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patilan
Категория: Други
Прочетен: 96954
Постинги: 18
Коментари: 53
Гласове: 477
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031