Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2013 13:01 - София - (не)видима финансова пирамида.
Автор: patilan Категория: Други   
Прочетен: 5603 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 29.10.2016 13:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Всички, или поне повечето от нас знаят какво е финансова пирамида, или както още е позната - Понци схема. С две думи това е финансова манипулация, при която инвеститори влагат  парите си в очакване на значителни и нереалистични печалби. Преди около 15г. Б-я преживя подобна схема, където обикновените хора бяха буквално ограбени. Виновни естествено нямаше. Виновните обаче не спяха през тези 15 години, напротив,  действаха и създадоха нова пирамида. Тази пирамида спокойно можем да наречем - София. След като прочетете написаното по-долу, се надявам да ви убедя, че цялата държава по един или друг начин е свързана и страда от тази фианнсова пирамида. 

Първо, налага се да започна с малък урок по урбанизация. Това е нужно, тъй като пирамидата не е чисто фиансова, а по-скоро строителна. Докато преди 15 години обещанията бяха за голяма фианнсова възвращаемост, то днес тези обещания са във формата на апартаменти в София, надежди за "светло" бъдеще, работа и просперитет. 

И така, урбанизацията е възникнала във Франция преди около 500г. в следствие от чумната епидемия. След епидемията и колосалните загуби на човешки животи, монарсите осъзнали, че е нужно добро градско планиране, за да се достигне дадено качество и хигиена на градското население. Урбанизацията най-общо се  занимава благоустройството на даден град, което включва и броя на жителите на този град. Тази наука е изключително важна при възникването и разрастването на даден град. Един качествен урбанизационен план може да включва "дребни" детайли от рода на ъгълът под който да бъде застроен градът и под който сезонни ветрове да навлизат в града. Това далеч не означава, че урбанизационен план не е нужен за съществуващ град. Подобряване на градската среда е цел на всеки уважащ се град, претендриащ за каквото и да било качество на живот. Липсата на урбанизационен (градосутройствен) план осъжда което и да било населено място на хаотично (пре)застрояване и в крайна сметка - всеобща нищета.

Какво общо има София с урбанизацията? За съжаление почти нищо. Доколкото разбирам преди няколко години е изготвен градоустройствен план, но такъв план е нужен преди застрояване и разрастване на даден град, а не след. Всеки ангажиран в стройтелни дейности знае, че ремонт или преправяне на сграда е по-скъпо от разрушаването и повторното и изграждане. Подобно е и положението с градовете. 

Способът за контрол на броят на жителите на даден град се заключва в чисто и просто на контрол на работните места. Концентрация на работни места в който и да е град неименуемо води до икономическа миграция към този град, от което следва и пренаселването му. 
  В Европа тези процеси се контролират изключително добре, поради което имаме и равномерно урбанизирани и планирани градове. Презаселването се избягва просто чрез контрол на работните места. 

Какво се случва, или се случваше в София допреди няколко години?
В София, не само че не се извършва контрол върху откриването на нови работни место, но дори се насърчава. Причините може да са много, но всички знаем че става въпрос за пари. Самото откриване на работни места означава повече пари в общинските каси. А както и добре знаем, повечето плащания стават под масата.
     Това за съжаление поражда колосални демографски изкривявания:   - поради прииждащите икономически имигранти, се създава глад за нови жилища. Този глад както всички знаем беше изключително набързо и нескопосано компенсиран с безумно строителство. За това разбира се имат вина отново софийска общинска администрация.   - следва транспортен хаос, който разбира се компенсира с нови пътища и метро .   - недостиг на детски градини   - претоварване на софийска общинска администрация, съдилища и други администратични услуги.   Всичко това обаче, контрастира с повсеместното западане на провинцията:
- повсеместно обезлюдяване - природата буквално поглъща някога многолюдни села.
- западаща транспортна инфраструктура
- затваряне на детски градини и болници.
 
Всичко това е най-вече следствие от демографското изкривяване породено от засмукване на работоспособното население към София!
  Първият проблем във всичко това, е че Б-я няма нужда от нови жилища. След падането на комунизма, се оказа че макар и фалирали, сме първенци по показател по който на Запад може само да ни завиждат - повечето българи имаха собствено жилище. След това емигрираха 2,5 милиона българи, след което започна и масовото строителство. Да забелязвате парадокс?   Парадокс е в София да се строят жилища, докато в същото време в провинцията жилищата буквално се разпадат. Не малко градове и села буквално изчезват. Това са били населени места с изградена инфраструктура, детски градини, училища и т.н. 
В същото време, в София тече обсолютно противоположен процес! 
  Абсурдността на ситуацията, е че нищо от това което се строи в София не може да бъде окачествено като прогрес - жилища, пътища, детски градини чисто и просто се преместват от провинция в София. България обаче не е имала нужда от нови жилища и пътища. България е имала нужда, и продължава да има нужда от качествена поддръжка на жилищният фонд и планиране на градската среда.     Проблемите обаче не свършват до тука.   
Къде във всичко това е пирамидата? 
За да бъде изградена една финансова пирамида, са нужни пари, а в Б-я през 2000г имаше много малко пари. Парите дойдоха от еврофондове, но най-вече от либерализирането на банковата и кредитна система, и навлизането на чужди банки.
Голяма част от този фиктивен прогрес наречен строителство се финансира с дестките милиарди евро кредити. Разбира се тука изключвам стройтелството в летните и зимни курорти. 

В началото на века, българинът беше беден, но кредитно необременен. Комбинацията от еврофондове и рязко олеснен достъп до кредити имаше наркотичен ефект върху икономиката. Огромното количество навлезли капитали рязко намалиха безработицата и увеличиха заплащането на труда. Огромна част от тези капитали естествено се насочиха към възможно най-доходоносните дейностти, сред които е и жилищното строитество.

Набързо се построиха жилища, от които има малка нужда нужда, а в същото време хората станаха изключително кредтино обремемени. Тези кредити се изплащат в момента с лихвите, но с тези пари както виждате не е създадена кой знае каква придадена стойност. Както вече посочих, това стройтелство е първо ненужно, и второ ще бъде изплащано още дълги години.

А къде са парите по отпуснатите кредити? Кредитите се оребряват в малко на брой бизнесмени, стройтелни предприемачи, висши държавни чиновници и политици. Ето защо, банките постоянно отчитат рекордни депозити. Иронията е в това, че в момента в
банковата система има безпрецеденто количество спестявания, но няма какво да се правят.   Това е една от причините за рязкото увеличаване на бедността в момента!
В момента сме в петата година от кризата, а средният период на ипотеките е 15-20 години. Всеки може да сметне кога ще има някакво раздвижване и повишаване на жизненият стандарт. С други думи, през следващите поне 10 години, българина с робски труд, ще продължава да изплаща кредитите по напълно ненужните си нови жилища в София. Тези кредити вече са осребрени по сметките на икономическият и чиновнически "елит". Същият този "елит" продължава да мечтае за "златните" години, и жилищното строителство да се възобнови. Това естествено може да се случи, като чисто и просто продължаваме сегашната политика на свръхурбанизация на София. Ефектите обаче ще са временни, и винаги ще са следвани от кризи.

И така, ако оприличим Б-я на едно човешко тяло, то трябва да се запитаме какво расте в едно умиращо тяло?  Отговорът е само един - ТУМОР. 

София за съжаление, дали умишлено или просто поради всеобща корупция, е чисто и просто едно туморно образувание. 


Тагове:   пирамида,   софия,   икономика,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. evrazol - Ако може да питам
09.05.2013 01:01
Защо София е финансова пирамида и в какво се изразява нейната пирамидалност?
цитирай
2. patilan - Пирамида е
09.05.2013 11:06
защото привлича хора с блянове за достоен живот, но такъв няма да видят. Жилищата които са накупени са чисто и просто ненужни!!!

Целта беше да се усвоят едни пари, а сметките да ги плащат обикновените хора с ипотеки.
цитирай
3. patilan - п.п.
09.05.2013 11:08
с целият постинг се опитах да обясня, ако има нещо неясно - моля поясни.
цитирай
4. buks - Браво на автора
31.05.2014 13:09
много точен анализ на случващото се и все по ясно проличават тези процеси вече
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: patilan
Категория: Други
Прочетен: 96958
Постинги: 18
Коментари: 53
Гласове: 477
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031